reizigers laten sporen na en soms laten ze hele boekwerken achter, waarin ze verslag doen van een wereld die zij persoonlijk hebben ervaren.REISROMAN
het reisverhaal stamt uit de tijd van de grote ontdekkingsreizen, het heeft zich uitgebreid en ontwikkeld, inmiddels zijn er reisverhalen in allerlei vormen en is de reisroman een populair genre. het is een waarheidsgetrouwe weergave van de werkelijkheid, met observaties, stemmingen en belevenissen. Cees Nooteboom geniet bekendheid vanwege zijn vele romans en reisboeken. hij schrijft over hoe het komt dat hij altijd maar weer zijn koffers wil pakken.
 • ceesnooteboom.com • MASSATOURISME
  de eerste commerciėle vlucht van de KLM tussen Londen en Amsterdam werd op 17 mei 1920 uitgevoerd. sindsdien is het vliegverkeer immens toegenomen. door de opkomst van het moderne toerisme is er een commercialisering van het reizen ontstaan. omdat mensen meer zijn gaan verdienen, meer vrije tijd hebben gekregen en omdat de vervoersmiddelen sterk verbeterd zijn is er sinds de jaren zestig sprake van massatoerisme. de reiziger is een consument geworden
 • klm.com
 • dutchspace.nl
 • mobiel-erfgoed.nl • EMIGRANTEN
  21 April tot 13 September. "Dagboek van mijn Reis naar Amerika" beschrijft het weerzien van drie broers die elkaar 30 jaar lang niet gezien hebben. Chris bezoekt Hein (Henry) die in het oosten van de V.S.(New Jersey) woont en samen reizen ze naar Bank (John) die 4500 km en vier dagen autorijden van hem vandaan woont (in de staat Kansas). Chris is al zestig jaar wanneer hij de reis onderneemt, zijn beschrijvingen geeft hij een goed beeld van het leven van de immigrant.(58 blz getyped en 20 blz met foto“s en ansichtkaarten)
 • info: louis@carthago.biz • DEN HAAG - TEHERAN
  Dhr. en Mw. Bakker rijden in 1956 met de auto van Den-Haag via Italie, Griekenland, Turkije naar Perzie. ze vertrekken op 13 Mei en arriveren 13 Juli. de tocht is beschreven en van foto“s en onderweg gekochte ansichtkaarten voorzien. speciale aandacht voor cultuurgeschiedenis. (30 blz)
 • info@familiearchieven.nl • ESPERANTO
  aan het einde van de 19e eeuw heeft Lejzer Zamenhof een kunsttaal ontworpen: Esperanto. zijn doel was om mensen uit verschillende culturen met elkaar te kunnen laten praten.
  in 1935 reist Harmen met de trein naar het 27e Esperanto Congres in Rome en doet hier op 25 Augustus verslag van (typmachine 20 blz). zijn reisgenoten worden niet bij naam genoemd, zo heeft hij het over &&&&, ####, ****, ====, ////, ::::, ????, etc. een en ander is geschreven met veel flair en humor. het internationale gezelschap maakt diverse touristische uitstapjes. op de heenreis beschrijft hij een opmerkelijke ontmoeting met een niet-arische Duitser. totale reisduur: bijna twee weken.
 • info@familiearchieven.nl