In de HUISDETECTIVE reeks (non-fictie) staat in iedere aflevering een huis centraal, van waaruit het verhaal van een familie verteld wordt of een specifieke gebeurtenis aan bod komt. Ze brengen een kleine geschiedenis, die via de invalshoek van een (persoonlijke) zoektocht tot stand is gekomen.

  Een schuilhuis in Delft beschrijft het leven van Arie Bakker en Evy Beer, een jong echtpaar dat eind 1942 hun huis openstelde voor joodse onderduikers. Voor ze het wisten zaten ze in de Tak van Poortvlietstraat 20, met z'n allen, midden in het ondergrondse verzet. Ze leverden een bijna bovenmenselijke prestatie, waar na de oorlog niet meer over gesproken werd. Men wilde de solidariteit met de gemeenschap bewaren en de overlevenden met rust laten. Nu is er ruimte voor een terugblik. Met deze geschiedschrijving geeft Carla van Beers een zo'n realistisch mogelijke weergave van het schuilhuis waar ze met z'n achten de hongerwinter doorkwamen. Zo tracht zij het wenselijke en onwenselijke leven van de jaren '40-'45 voor ons na-oorlogse generaties inzichtelijk te krijgen.

  lees verder

  TREFWOORDEN: #Delft #Den Haag #Amsterdam #Studenten #Tweede Wereldoorlog #Verzet #Palestinapioniers #Joodse onderduikers #Vrijmetselaars #Humanisme #Escape-line #Vervalsingen #Ambtelijk knoeien #Boekenkast #Nederlandse Unie #Shoah #Overlevenden #Vervolgden #Hans Keilson #kinderen  Dingen die je niet weet is een reconstructie van een oorlogstrauma. Aan het eind van haar leven krijgt Ems bezoek van een man die alle 117 slachtoffers, van de fusillade bij Woeste Hoeve op 8 maart 1945, in een boek wil eren. Hij is oprecht geÔnteresseerd in het verhaal van Freddy en ze maant hem aan om meer getuigen te zoeken. Wetenschappelijk is het niet juist uit te gaan van de uitspraak van ťťn persoon, zeker niet een familielid, zegt ze. Ze heeft het gevoel dat er nog steeds iets ontbreekt. Dingen die je niet weet kunnen je je leven lang blijven achtervolgen. Het is voor Carla van Beers de aanleiding om alsnog naar antwoorden te zoeken. Zeventig jaar na dato wordt de dood, van accountant Freddy Beer uit de Bakenbergseweg 145 in Arnhem, in zijn wrange context teruggeplaatst.

  lees verder

  TREFWOORDEN: #Arnhem #Market Garden #Tweede Wereld Oorlog #Verzet #Vrijmetselaars #Joodse onderduikers #Rolls Royce #Inlichtingendienst #Binnenlandse Strijdkrachten #Rode Kruis #Geld #Otterlo #Hoge Veluwe #Landgoed Old Putten #Woeste Hoeve #Rauter-ramp #Nabestaandentraject #Erelijst  Huis van een herinnering is een vertelling gebaseerd op de geschiedenis van een vrouw, die voor haar huwelijk in 1901 naar Nederlands IndiŽ vertrekt. Wanneer haar jongste dochter Ems jaren later het huis van haar moeders jeugd aan de Kromme Nieuwegracht 56 in Utrecht bezoekt, waant ze zich in een prettige tijd. Ze schrijft er over in Reis naar het begin. Carla van Beers raakt geboeid door haar woorden en start een onderzoek.
  Het huis van de familie Stous Sloot ligt midden in het oude centrum op een steenworp afstand van de oudste kerken van Utrecht. In de tijd dat er nog geen straatnamen waren werd de Kromme Nieuwegracht aangeduid als: de regenboog van Sint Pieter.

  lees verder

  TREFWOORDEN: #Utrecht #Pelgrimage #Middeleeuws huis #Negentiende Eeuw #Spoorwegpionier #Nederlands-IndiŽ #Overlevering #Familieverhalen #Familiearchief #Herinneringen koesteren #Toeval
Huisdetective nr. 3
189 blz.


Huisdetective nr. 2
129 blz.


Huisdetective nr. 1
75 blz.
De Huisdetective staat als historisch onderzoeksbureau bij de KvK te Den Haag ingeschreven onder nummer 67110290. BTW nummer: 85102076B02 disclaimer