Carla van Beers: "de werkelijkheid tonen, haar onduidelijke en verwarde gecompliceerdheid uitbeelden, zonder een romantisch idee van de waarheid. Geen artistieke enscenering, maar sec, observeren en registreren. Niet zakelijk, maar beschouwend, om het leven te lezen." De tetralogie -Een Gehavende Nalatenschap- laat zien dat we met de herinnering van onze familie leven. De boeken verhalen over de levens van Freddy Beer (1909-1945), zijn zus Evy Beer (1910-1981) en hun oom, de kunstschilder George Beer (1872-1944).
    Deel 4 van de tetralogie over de familie Beer, beschrijft het leven van George Beer (1872-1944). Wanneer je in zijn voetsporen loopt, reis je net als al die andere Indische Nederlanders tussen twee continenten heen en weer. Alles achterlatend en opnieuw beginnend.

    Het boek verschijnt in 2019    "Een schuilhuis in Delft" beschrijft het leven van Arie Bakker en Evy Beer, een jong echtpaar dat eind 1942 hun huis openstelde voor joodse onderduikers. Voor ze het wisten zaten ze in de Tak van Poortvlietstraat 20, met z'n allen, midden in het ondergrondse verzet. Ze leverden een bijna bovenmenselijke prestatie, waar na de oorlog niet meer over gesproken werd. Men wilde de solidariteit met de gemeenschap bewaren en de overlevenden met rust laten. Nu is er ruimte voor een terugblik. meer info    "Dingen die je niet weet" is een reconstructie van een oorlogsdrama. Aan het eind van haar leven krijgt Ems, als weduwe Beer, bezoek van een man die alle 117 slachtoffers, van de fusillade bij Woeste Hoeve op 8 maart 1945, in een boek wil eren. Hij is oprecht geïnteresseerd in het verhaal van Freddy Beer en ze maant hem aan om meer getuigen te zoeken. Wetenschappelijk is het niet juist uit te gaan van de uitspraak van één persoon, zeker niet een familielid, zegt ze. Ze heeft het gevoel dat er nog steeds iets ontbreekt. meer info    "Huis van een herinnering" is een vertelling gebaseerd op de geschiedenis van een vrouw, die na haar huwelijk in 1901 naar Nederlands Indië vertrekt. Wanneer haar jongste dochter Emma Beer-Sieburgh jaren later het huis van haar moeders jeugd aan de Kromme Nieuwegracht 56 in Utrecht bezoekt, waant ze zich in een prettige tijd. Ze schrijft er over in "Reis naar het begin". meer info
e-mail / media & research carla van beers © 2019 disclaimer terug naar homepage