Genealogie & Overgrootmoeders deze pagina is het laatst gewijzigd op 28-11-2013

Schrijf je verhaal
en bewaar het in een boek
  Wie heeft er ooit met een stencilmachine gewerkt? En wie weet nog hoe vies een zwart-wit fotokopie vroeger (begin 70-er jaren van de vorige eeuw) rook als het papier uit de machine kwam? Met de tijd vervliegen de herinneringen aan oude methoden, niemand zal meer heimwee hebben naar een rammelend kopieerapparaat dat verdekt in een hoek van de bibliotheek stond opgesteld. Misschien worden er nog wel van die oude wazige kopieen in familiearchieven bewaard. Tegenwoordig staan de kopieerinrichtingen vol met geavanceerde machines. Nu kan alles snel, goed en efficient. De ontwikkeling van de personal computer met printer en scanner bracht de verwerking van tekst helemaal in een stroomversnelling.

  Onlangs heb ik het allernieuwste medium printing-on-demand ontdekt en dit was zo een groot plezier dat ik het graag wil delen door over mijn bevindingen te vertellen. Ik was al een tijdje op zoek naar zo een service, maar kon maar niet besluiten welke aanbieder ik zou kiezen, totdat ik -per ongeluk- in de "Voetbal International" een grote reclame zag van "Brave New Books". Bij het openen van de website bleek dat het een betrekkelijk nieuw initiatief was en een samenwerkingverband tussen Singel Uitgevers, Bol.com en Mijnbestseller.nl. Je maakt op je computer een boek, je bestelt het en ontvangt het vervolgens thuis met de post.

  Wat mij in het bijzonder aansprak is de keuze van 3 opties. Je kan boeken voor privegebruik maken zonder dat anderen dus inzage krijgen, of je kan ze voor een breed publiek publiceren. Daarbij heb je de keus of je het alleen via Bol.com wilt verspreiden of dat je het ook nog via de reguliere boekwinkels wilt verkopen. De boekwinkels nemen je boek helaas niet op voorraad, het is daar dus alleen op bestelling te verkrijgen. Voor de koper is het afhalen in de winkel voordeliger omdat er dan geen extra portokosten bij komen. Belangrijker is misschien wel het feit dat het monopolie dan niet alleen bij Bol.com ligt, zodat de boekhandel er ook nog iets aan kan verdienen.

  Voor de omslag van het boek kan je kiezen uit een scala van ontwerpen en een eigen foto toevoegen. Ik heb een mooie 19e eeuwse foto van een huis gebruikt, deze komt uit een prive collectie. De online stappen die je door het printing-on-demand stelsel heen voeren, zijn heel overzichtelijk en bij een probleem was er met de helpdesk via e-mailcontact heel goed te communiceren.

  Geef je eigen boek uit, staat er op de website van Brave New Books, het kan snel en gemakkelijk. Jouw boek voor een miljoenenpubliek en geheel kosteloos. Dat klopt, alleen de proefdruk(ken) moet je zelf betalen, verder ben je geen geld kwijt. Ze geven een duidelijk overzicht van de prijsopbouw zodat je een berekening kan maken voor de verkoopprijs en zelf je eigen royalties kan bepalen. In mijn geval verdien ik 60 cent per verkocht boek. In een online overzicht kan ik de verkoopresultaten goed overzien. Als ik mijn boek alleen via de Bol.com (dat is incl. Libris.nl en Bladzijde.nl) verkoopkanalen zou verspreiden hield ik er 2 euro en 13 cent aan over, dat verschil is wel erg groot. Nu kan ik altijd nog overwegen om het te veranderen.

  Mijn boek gaat over het geschakeerde leven van drie generaties vrouwen: Wim, Willy en Ems. "Huis van een herinnering" is een vertelling gebaseerd op de geschiedenis van een vrouw, die voor haar huwelijk in 1901 naar Nederlands IndiŽ vertrekt. Wanneer haar jongste dochter Ems jaren later het huis van haar moeders jeugd aan de Kromme Nieuwegracht 56 in Utrecht bezoekt, waant ze zich in een prettige tijd.

  De binnenkant lijkt op een gedrukt boek, maar aan de omslag kan je wel zien dat het een digitale print is. Eigenlijk valt het helemaal niet op omdat tegenwoordig gerenomeerde uitgevers ook kleine oplagen via printing-on-demand laten verschijnen. Het miljoenenpubliek waarover Brave New Books het heeft is een lokkertje, verwacht daar maar helemaal niets van, daar gaat het ook niet om. Mijn missie is om waargebeurde verhalen door te geven en te behouden voor een familie, een stad, een streek, een land. Nog een pluspunt van "Brave New Books" is dat je je boek op ieder moment uit de distributie kunt halen en dat je altijd met je verhalen kunt overstappen naar een andere partij. De copyrights zijn immers van jou.

  Met deze nieuwe "Self-publishing" service kan iedereen een eigen bijdrage leveren aan de bibliotheek van zijn of haar of onze geschiedenis. Je kan er trouwens ook een e-book van laten maken, maar ik zou tegen iedereen willen zeggen: schrijf je verhaal en bewaar het in een papieren boek !


  Carla van Beers
  november 2013


De familie van mijn huis
262 blz. met beeldmateriaal
voor prive-gebruik A-4 gedrukt
via Brave New Books
kostprijs Ä 17.15 incl. verzending
wordt bewaard in het huisarchief
van pietheinstraat119denhaag.nlfamiliearchieven.nl benadrukt de betekenis van een familieverhaal en onderstreept het belang van het bewaren en terugvinden van herinneringen en persoonlijke documenten voor historisch, genealogisch en biografisch onderzoek.