door de lens van de camera aanschouwt de fotograaf de wereld. iedereen die voor deze lens komt, kan in beeld vastgelegd en "vereeuwigd" worden.FOTO ZOEKT FAMILIE
Het Tropenmuseum heeft meer dan 300 familiealbums uit Indië in haar collectie. Ze zijn afkomstig van de Indische Nederlanders die na de bevrijding uit het Jappenkamp Indonesië hals over kop moesten verlaten. Ze konden niets meenemen en raakten zo hun fotoalbums kwijt. Met het project Foto zoekt familie probeert het Tropenmuseum de eigenaars van de albums terug te vinden. De albums zijn hiervoor gedigitaliseerd en op internet gezet.
 • fotozoektfamilie.nl • NASLAGWERK
  het naslagwerk van Steven Wachlin beoogt van alle in Nederland werkzame fotografen geboren vóór 1900 zoveel mogelijk relevante biografische details te geven, waaronder adressen van vestiging en werkzame jaren. de logo’s op de achterzijde van foto’s en informatie uit eventuele advertenties completeren het beeld van de fotografen. verzamelaars, kunsthistorici en genealogen zijn aan de hand van dit naslagwerk in staat om met de logo's en naam van de fotograaf een foto tot op één of enkele jaren te dateren. het is te koop bij het CBG in Den Haag. dit standaardwerk mag in geen enkele kunst- of (familie)historische bibliotheek ontbreken.
 • cbg.nl • OGENBLIKS
  FOTOGRAFIE

  het moment vastleggen, door middel van fotografie heet ogenbliksfotografie. al rond de eeuwwisseling tussen de 19e en 20e eeuw werd er geexperimenteerd met deze techniek. voor onderzoekers geeft dit een mooi tijdsbeeld. zo kan je zien hoe de mensen rond die tijd leefden en welke voorwerpen ze gebruikten. het gemeentearchief van Amsterdam bewaart een collectie foto´s van George Hendrik Breitner
 • beeldbank.amsterdam.nl


 • GESCHIEDENIS
  in het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam) worden alle vormen van fotografie gekoesterd. foto’s zien we overal, in kranten en tijdschriften, op straat, aan de muur in een museum, op internet of thuis in het familiealbum.
 • nederlandsfotomuseum.nl
 • DIGITAAL
  tegen het einde van de twintigste eeuw is het verschijnsel -digitale fotografie- een groot consumentensucces geworden. met de opkomst van deze nieuwe techniek kan de traditionele doka vervangen worden door PC en printer. digitaal beeld is snel, het is relatief eenvoudig te retoucheren en te manipuleren.
 • wikipedia.org