wie schrijft die blijft. stukken die geschreven zijn vanuit een persoonlijk perspectief blijven boeien omdat ze de wereld van een schrijver en een tijd weergeven.ALBUM AMICORUM
het vriendenboek van Petronella Moens (1762-1843) bestrijkt de periode 1786 tot 1840 en bevat 170 bijdragen van familieleden, kennissen en collega-letterkundigen. het album amicorum van de Stichting Petronella Moens is toegevoegd aan de grote verzameling alba van de Koninklijke Bibliotheek.
 • kb.nl


 • KASBOEKJE
  in de bijzondere collectie van het Nederlands Economisch Historisch Archief in Amsterdam worden diverse kasboeken bewaard zo ook het kasboekje van een bediende. "ontvangsten in september en october en uitgaven tot vergelijkbare bedragen van september tot juli aan schrijfbehoeften, verteringen, kleding, boeken, reizen en giften." de activiteiten strekken zich uit tot Assen, Norg, De Punt, Rolde en Vries in het midden van de 19e eeuw.
 • neha.nl • PLAKBOEKEN
  plakboeken hebben vaak iets raadselachtigs ze zitten vol met knipsels, afbeeldingen, gedroogde bloemen, citaten, gedichten, tekeningen... alles samengebracht in een album. het is niet alleen een populair tijdverdrijf, maar het laat ook iets zien van de interesses van de persoon die alles in het plakboek vastlegt.  RECEPTEN
  in het Regionaal Archief Tilburg zijn verschillende boekjes met oude recepten, huishoudtips en medische raad terug te vinden. het is onbekend wie de oude boekjes heeft volgeschreven. binnen één boekje wijzigt het handschrift soms, zodat het lijkt of verschillende mensen één boekje vulden. de taal is meestal Nederlands, maar soms Frans. er is ook aandacht voor het maken van verschillende kleuren inkt en het verven van stoffen.
 • tilburg.com
 • blogspot.com