FAMILIEDRUKWERK: 28-10-2013, deze gids is samengesteld door Carla van Beers, foutmeldingen & tips graag sturen naar info@familiearchieven.nl

Familiedrukwerk is een verzamelnaam voor papieren van allerlei aard. Meestal zijn het speciaal gedrukte aankondigingen van geboorte, huwelijk en overlijden. Ze zijn terug te vinden in een familiearchief of worden door verzamelaars bewaard. In andere gevallen gaat het om knipsels en mededelingen uit tijdschriften en kranten zoals een diploma of prijsuitreiking, een faillisement, een bericht over een jubileum, een in memoriam, etc. Het begrip familiedrukwerk is heel ruim. Denk bijvoorbeeld ook aan briefpapier, visitekaartes, aan handgemaakte menukaarten of aan zelf geschreven feestliederen en rijmverzen bij een zilveren bruiloft.

Kijk bij het NGV en bij het CBG of zij iets hebben over de door jouw gezochte familie. Maar ook bij antiquariaten, veilinghuizen en op rommelmarkten kan je familiedrukwerk tegenkomen.
Het historischarchiefwestland.nl heeft een collectie van meer dan 1500 geboortekaartjes

Een speciaal fenomeen in het scala van het familiedrukwerk is het katholieke bidprentje. Het zijn religieuze prentjes die bij doop, eerste communie, vormsel, huwelijk, en in het bijzonder bij het overlijden worden uitgegeven. Ze zijn terug te vinden in familiearchieven, bij verzamelaars, in streekarchieven, bij bovengenoemde genealogische instellingen en op internet, zie Wim Hollander en Frans en Karin Peeters en op genealogieonline.nl

Voor (recente) informatie uit geboorte-, huwelijks- en overlijdensadvertenties, kan je de online familieberichten uit landelijke kranten en regionale bladen raadplegen.
  • geneaservice.nl
  • mensenlinq.nl
  • sibbelink.nl
  • online-familieberichten.nl
  • berichtenopinternet.nl
  • geboorteregister.nrc.nl