Een bezoek aan HOTEL TESSERETE, geschreven door Carla van Beers


Whiskey en sigaren in Hotel Tesserete

Na 995 kilometer gelopen te hebben, arriveerde ons kleine wandelgezelschap op vrijdag 1 juli 2016, zoals gepland, in Hotel Tesserete. De dagen dat we op goed geluk een bed zochten lagen ver achter ons. Toen we in 2009 aan deze "Europäischen Fernwanderweg" begonnen moesten we vaak aan het einde van de dag nog extra kilometers lopen om een slaapplek te vinden.

Hotel, pension, camping, Naturfreundehaus, beddenlager... als onverwachte gast kan je het ook -niet- treffen, we hebben van alles meegemaakt en daarom reserveren we overnachtingen ruim van te voren zodat we optimaal kunnen genieten van de korte tijd die we ergens doorbrengen. Zo arriveerden we bij Hotel Garni Tesserete, een groot en statig Jugendstil huis met een aardige tuin in het Italiaans sprekende deel van Zwitserland. Bij aankomst leidde een pad ons naar de zijkant van het huis waar de veranda en de entree was. Bij de kleine receptie, die op een ingebouwde kast leek, hingen de vele sleutels van de kamers te wachten op hun gasten. Het leek of we de enige gasten waren, wat niet het geval bleek te zijn. De gastheer die ons hartelijk ontving legde uit dat een "Hotel Garni" uitsluitend logies met ontbijt geeft en dat we voor het avondeten naar het dorp konden gaan en daarbij kon hij ons Restorante Stazione van harte aanbevelen, omdat het door zijn familie gerund werd.

Ons wandelgezelschap ging met twee sleutels naar boven en troffen elkaar enige tijd later op de veranda voor een glaasje lokale witte wijn, een Capriasca uit 2015. Hier raakten we in gesprek met de gastheer, een van de twee Besomi zonen en hoorden we dat zij het ruim honderd jaar oude hotel in 2012 hadden overgenomen. Ze waren de vierde eigenaar. Er waren helaas geen papieren bewaard gebleven, dus ook geen gastenboek, maar ze wilden nog wel heel graag de verhalen van oude dorpsbewoners verzamelen om deze in een boekvorm te kunnen bewaren.

Het in 1910 gebouwde "Grand Hotel" was ontworpen door architect Ernesto Quadri en werd tijdens de tweede wereldoorlog omgedoopt tot "Kurhaus" en als herstellingsoord in gebruik genomen. Toen we de kleine stijlvol ingerichte zwarte zijkamer aan het trappenhuis ter sprake brachten kregen we een mooi verhaal te horen, hier komen vrienden bij speciale gelegenheid bij elkaar om een goede sigaar te roken. Ze hebben daar, zo hadden wij ook gezien, ieder een Whiskeyfles staan met hun eigen naam op een fleslabel.
De avond brachten we door op het bomvolle terras van Ristorante Stazione, waar het eten goed smaakte. De volgende morgen trokken we te voet verder, lieten Tesserete in de regen achter, liepen langs Arena Sportiva, een enorm groot sportbad met zwembaden, door weide en bos, de heuvels in.    Hotel Garni Tesserete
    6950 Tesserete
    Zwitserland
    www.hotel-tesserete.chmedia & research de huisdetective / disclaimer